11. November 2011

Quarkbällchen / Pączki serowe

Wenn es kälte wird bekomme ich Lust auf fettigere Speisen.
Leider ;)
Um uns bishen den Abend versüssen habe ich Quarkällchen vorbereitet, die ich aus meinen Kindheit noch kenne. Ich habe nach diesen Rezept gemacht: Quarkbällchen


250g Mehl
250g Quark
125g Zucker
1/2 Pk. Backpulver
2 Eier
Öl zum Ausbacken
Zucker + Vanillezucker


Zutaten zusammen verrühren. In Topf/Frituesse Öl heiß werden lassen. Aber nicht zu viel, weil ansonsten werden die Bällchen aussen schwarz und innen noch roh. Mit 2 TL Kugeln machen und ausbacken. Dann auf Küchenpapier legen und Öl auffangen. Zucker und Vanillezucker mischen und Bällchen wälzen











Kiedy robi sie chlodniej za oknem wtedy dostaje ochote na tlusciejsze potrawy.
Niestety ;)
Zeby oslodzic nam szybko robiacy sie wieczor postanowilam zrobic paczki serowe, ktore pamietam z dziecinstwa. Skorzystalam z tego przepisu: Quarkbällchen.


250g maki
250g twarozka
2 jaja
125g cukru
1/2 paczki proszku do pieczenia
olej do smazenia
cukier + cukier waniliowy do obtoczenia

Skladniki wymieszac ze soba na gesta mase. W garnku/frytkownicy rozgrzac tluszcz, ale nie za bardzo, bo inaczej paczki beda sie przypalac z zewnatrz a w srodku beda jeszcze surowe. Przy pomocy dwoch lyzeczek zrobic kulke i polozyc na olej. Paczki lekko pechnieja, wiec nie za duzo na raz.
Wyciagnac na papierowy recznik zeby oschlo troche z oleju.
Cukier i cukier waniliowy wymieszac i obtoczyc w nim kulki.

Przepis w ramach wspolnego gotowania pod patronatem http://zpierwszegotloczenia.pl/.
Gotujemy po polsku!

1 Kommentare:

Oj tak, jest ta ochota na coś ciężkiego i porządnego ;-) Na takie pączki na przykład...pycha!

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More