28. Oktober 2009

Exotische Kürbissuppe / Egzotyczna zupa z dyni


Suppe aus Kürbis mache ich jedes Jahr. Aber eher normal, schnell und einfach. Diesmal habe ich die "getunt" ;) und ... man kann sich Fingern ablecken.

1 Kürbis (Hokkaido, ca 800g)
2-3 Karotten
5cm Ingwer
1 Zwiebel
kleine dose Kokosmilch
2 EL Butter
1 litr Brühe
Saft von Zitrone
Sojasosse
Salz & Pfeffer

Kürbis, Karotten, Ingwer und Zwiebel - schälen (wenn ihr Hokkaido kocht, muss man nicht schälen, kann man mit Schale essen) und würfeln.
In Topf Butter erhitzen und Gemüse andünsten.
Mit Brüle ablöschen und ca.20 Minuten kochen, bis es weich wird.
Dann pürrieren.

Kokosmilch dazugeben und mit Sojasosse, Zitronensaft, Salz und Pfeffer abschmecken.


Zupe z dyni robie co roku. Ale raczej standartowo, szybko i prosto. Tym razem jednak przeszla "tuning" ;) i ... palce lizac. 

1 dynia (Hokkaido, ok 800g)
2-3 marchewki
5cm imbiru
1 cebula
mala puszka mleka kokosowego
2 lyzki masla
1 litr bulionu
sok z cytryny
sos sojowy
sol, pieprz

Dynie, marchewki, imbir i cebule - obrac (jesli hokkaido to nie trzeba obierac, mozna jesc ze skorka) i pokroic w kosteczke.
Maslo rozgrzac i podsmazyc warzywa.
Podlac bulionem i gotowac ok 20 minut, do miekkosci.
Potem zmiksowac.
Dodac mleko kokosowe. Doprawic do smaku sosem sojowym, sola, pieprzem i sokiem z cytryny.
W dwoch wersjach: dla dziecka z mleczka kokosowego buzka, dla doroslych prazone na patelni (bez tluszczu) ziarna slonecznika (czy tez dyni). 

To moja druga propozycja do festiwalu dyni, organizowanego przez Bea. :)


1 Kommentare:

Taka zupka po "tuningu" z dodatkiem mleczka kokosowego musi byc pyszna :) Podoba mi sie ta buzka na zupce dla dziecka :))

Pozdrawiam.

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