9. Juli 2009

Käsebrötchen czyli bulki z serem

Juz jakis czas nie pieklam bulek, bo to urlop, to znowu sprawy do zalatwienia i nie bylo czasu.
Ale dzisiaj byl czas, ochota i odpowiednie skladniki.
A ze przepis juz lezal jakis czas i czekal na okazje ... i sie doczekal. ;)
Skorzystalam z tego przepisu.
Buleczki sa pyszne. Szybko do zrobienia.
Nadaja sie jako dodatek np. do salatki ale tez same do zjedzenia.
My zjedlismy je przekrojone przykryte salata, pomidorek, ogorkiem, papryka i posypane zielone cebulka.


375 g maki (pszennej)
1 op suchych drozdzy
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka cukru
250 ml wody (cieplej)
150 g sera (np.Gouda, Ementaler), wiorka
50 g sera (np.Gouda, Ementaler), wiorka

1 zoltko
1 lyzka mleka

Z drozdzy, maki, soki, wody i 150g sera zagniesc ciasto. Uformowac male buleczki i polozyc je na blache wylozonej papierem do pieczenia. Zoltko wymieszac z mlekiem i
posmarowac nimi buleczki. Posypac pozostalym serem. Przykryc czysta sciereczka i zostawic na 30 minut, zeby urosly. Rozgrzac piec na 200°C i piec ok. 20 minut.


5 Kommentare:

Ciekawie wygladaja. Zapisuje do wykonania.

przepis zapisałam, bardzo lubie takie wlasnie buleczki z zapieczonym serkiem :))

Pysznie wygladaja. Musze sobie zapisac przepis :) Pozdrawiam :)

Przepis zapisuje do wyprobowania. Jak wroce z wakacji, a bedzie to pod koniec lata, to na pewno je zrobie.

bardzo fajne bułki, na pewno pyszne są z tymi chrupiącymi, zapieczonymi wiórkami sera

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More