14. April 2009

Zupa-krem z papryki z mascarpone i z focaccia

mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
pyszna zupa !

Przepis podawala na blogu juz Yago, ja tylko uzupelnie go zdjeciem.

Co by nie trzeba szukac to kopiuje post Yago:

1 kg papryki czerwonej
1 Chili, swieza, czerwona [ja dalam pol lyzeczki suchej szatkowanej]
1 duza cebula
2 zabki czosnku
2 lyzki oleju
1 litr wywaru z warzyw [ja dalam wywar z warzyw i miesa]
200 gram serka mascarpone

Papryke i chili umyc i w pokroic.Cebule i czosnek rowniez pokroic i od razu wrzucic do garnka z lekko rozgrzana oliwa. Podzmazyc troche i dodac przygotowane papryki i smazyc mieszajac. Po 5 minutach dolac wywar i gotowac powoli 20 minut. Ostudzic troche i zmixowac na krem. Przepuscic przez sitko i dodac mascarpone [wczesniej serek rozrobic z mala iloscia zupy, zeby nie bylo grudek]. 10 minut wszystko lekko gotowac. Mozna doprawic sola i pieprzem.



Ta zupa byla u nas na Wielkanoc.
Pyszna. Kremowa. Originalna i niecodzienna.
Zaskoczyla gosci. Pozytywnie.

Do tego podalam focaccia ze swiezym rozmarynem.

500 g maki
20 g drozdzy swiezych
1 lyzeczka cukru
1 lyzeczka sol
3 lyzki oliwy


ok. 2-3 lyzek oliwy
rozmaryn (moze tez byc tymian, majeran, mozzarella, pomidory z oliwy itd.)

Wszystko ze soba wyrobic, dodajac do podanych skladnikow jeszcze ok. 250 ml (w zaleznosci od maki) cieplej wody. Zostawic pod przykryciem na godzine.
Piec nagrzac do 220°C. Ciasto rozwalkowac srednio cienko, ulozyc na blaszy i raczka lyzki zrobic dziury (albo palcem). Przykryc i znowu dac rozsnac 30 minut.
Polac oliwa, posypac ziolami (swieze dadza lepszy aromat, ale mozna tez suszone)
Wstawic do pieca i zredukowac temperature do 200°C (termoobieg) i piec ok. 15-20 minut.


Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More