28. März 2009

Zurek slaski








Korzystajac z odwiedziny z Polski zrobilam, juz latami nie jedzony, zur. Jedlismy zawsze na Wielkanoc.

1 butelka zuru
1,5 litru wody
ok. 2 ziemniaki
1 marchewka
3-4 kielbaski Debreziner (albo biala kielbasa, ale nam lepiej z Debreziner smakuje)
1 mala cebula
2-3 cienkie plasterki boczku
majeranek
sol, pieprz



W garnku podsmazyc plasterki boczku (jesli chcemy zostawic boczek to pokroic go w drobna kosteczke) wyciagnac. Dodac cebule pokrojona w drobna kosteczke, marchewke w plasterki, i ziemniaki w kostke. Chwilke podsmazyc, zalac woda. I gotowac do miekkosci warzyw. W tym czasie mozna dorzucic tez pokrojone kielbaski. Jak warzywa sa juz miekkie to dodac zurek. I chwile gotowac, mieszac. Zupa w tym czasie troche zgestnieje. Doprawic do smaku, sola, pieprzem i majerankiem.



Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009




Konkursowi z Jajem patronuje zPierwszegoTloczenia.pl
Ten wpis bierze udział w Konkursie z Jajem! pod patronatem zPierwszegoTloczenia.pl”>

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More