6. Dezember 2008

Ciasto bardzo orzechowe

Das Rezept habe ich bei chefkoch.de veroffentich - Nusskuchen (ohne Fett)
_________________________________

dla fanow orzechow :) Bez tluszczu !!

U mnie tym razem z tego ciasta zrobilam tort dla dziecka. Doszlam do wniosku, ze maluch nie potrzebuje przekladanego tortu masami, a familia tez nie przepada za masami, kremami i wiekszosc tortu zostaje i wyrzucam.
Oczywiscie tylko dla dzieci, ktore nie sa uczulone na orzechy.

250g zmielonych orzechow
5 jaj
200g cukru
50g maki
szczypta soli

Piec nagrzac do 190°C.
Odzielic zoltka od bialek. Zoltka utrzec z cukrem na kremowa mase.
Orzechy i make wymieszac w misce, dodac jajeczna mase. Bialka ubic na sztywna piane, dodac i delikatnie wymieszac lyzka.
Przelac do natluszczonej albo wylozonej papierem formy. (ciasto nie rosnie, wiec czym mniejsza forma tym wyzsze ciasto). I piec ok. 45 min.


 




Wydrukowalam cyfre 3. Wycielam. Przylozylam do ciasta i obkroilam.
Zrobilam polewe czekoladowa. Boki obsypakalam krokantem z orzechow, na gorze kolorowe cukierki.





 

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More