21. November 2008

Brezeln na Dzien Sw. Marcina

Tu gdzie mieszkam na Dzien Sw. Marcina piecze sie z ciasta drozdzowego albo z ciasta z serkiem bialym Weckmann(czyli ludziki) albo brezle (czyli precle).
Ja upieklam tym razem precle z ciasta drozdzowego z jogurtem.






500 g maki
1 kostka drozdzy swiezych (42g)
150 ml mleka
75 g cukru
150 g jogurtu naturalnego (temp. pokojowa)
75 g maslo, miekkie

1 lyzeczka masla
2 lyzki mleka
cukier gruboziarnisty do posypania

Do miski wsypac maka i zrobic zglebienie do ktorego pokruszyc drozdze i zasypac je cukrem i maka, i zalac mlekiem. Chwile zostawic w cieplym miejscu.
Dodac reszte skladnikow i zagniesc na gladkie ciasto. Przykryc i zostawic by uroslo na 30 min. Rece odsypac maka i ksztaltowac precle:






(rys. sa ze strony www.kikisweb.de)

Ukladac od razu na blaszy wylozonej papierem do pieczenia.

Maslo i mleko podgrzac i wymieszac i posmarowac precle.
Na koniec obsypac cukrem i do pieca na ok. 30 min. w 200°C.





 zrodlo

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More