25. Oktober 2008

sernik bez budyniu

Ciasto na spod:
250 g maki
70 g cukru
1 zoltko
125 g masla
½ paczki proszku do pieczenia

Masa serkowa:
1 paczka cukru waniliowego
125 g miekkiego masla
150 g cukru
750 g chudego serka [quark]
3 lyzki soku z cytryny
5 jaj

Dno formy wylozyc papierem do pieczenia. Z pierwszych skladnikow zagniesc kruche ciasto i wylozyc nim dno formy + 3cm obramowania. Wlozyc do rozgrzanego 175°C piekarnika na 10-15 minut.
W tym czasie powstanie masa serkowa: miekkie maslo, cukier, cukier waniliowy i jaja ubic na puszysta mase. Serek wymieszac dobrze z sokiem z cytryny i polaczyc z masa jajeczna. Wszystko wylac na upieczone dno i wstawic na 60 minut do piekarnika (175°C). Jesli sie za mocno przypiecze, mozna nakryc folia aluminniowa.

Najlepiej smakowalo po kilku godzinach od ostygniecia, jak odparowala wilgoc. :)

3 Kommentare:

Danke sehr an den Autor.

Gruss Eike

Ein super Blog danke! Gibt es einen Link, wo man über die
Neuigkeiten in diesem Blog benachrichtigt wird?

danke
Thomas Leitzer

Hallo Thomas,

Ich habe rechts hinzufügt: follow by email. Du musst seine email-adresse angeben und neue Post sollten dann per email kommen. :)

Ansonsten kann man auch bei Facebook folgen, ich stelle immer neue Posts rein
http://www.facebook.com/pages/mit-Liebe-gekocht/256628527696177

Schöne Grüße
hany

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More