10. Februar 2008

omlet z kapusty pekinskiej

1/2 malej kapusty pekinskiej
2 pomidory
50g kukurydzy z puszki
4 jaja
2 lyzki mleka
2 zabki czosnku

jak ktos lubi to mozna jeszcze posypac:
- utartym parmezanem
- pestkami dyni

Kapuste przepolowic, umyc, usunac trzonek i pokroic w waskie paski. Twardsze szesci lisci pociac w kostke. Pomidory zalac wrzatkiem - potem obrac ze skorki i usunac nasionka, a miazsz pokroic w kostke. Kukurydze odcedzic.
Jaka, mleko i zgnieciony czosnek wymieszac. Dodac pomidory i kukurydze, posolic i popieprzyc.

Maslo i oliwe z oliwek rozgrzac na patelni. Wylozyc na to przygotowana wczesniej kapuste i dusic pod przykryciem okolo 3 minut. Potem mieszanke jajeczna wylac na wierzch i zmazyc na sednim ogniu, bez przykrycia i bez mieszania. Spod ma byc zlotobrazowo podsmazony.

Mozna na wierzch posypac parmezanem i dynia.
Mniam!

Przepis z ksiazki "Glyx-Diät" M.Grillparzer.
Zgodny z zasadami odzywiania wg. Montignac.


3 Kommentare:

Wygląda bardzo smacznie, wypróbuję w najbliższym czasie i dam znać u siebie :)

Pyszny !!
W koncu zrobilam, bo jakos zawsze jak chcialam to sie okazywalo ze juz pekina nie ma juz w domu.
Polecam.

Mi to wygląda na frittatę ;)

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More