28. September 2007

Rosenkuchen (na ostro i na slodko)

pikantka wersja
375g maki
2 jaja
1 op. drozdzy (suchych albo swiezych 42g)
pol lyzeczki soli
szczypta cukru
75g masla
100 ml mleka
1 cebula
1 lyzka oliwy
250g salami (albo innej wedliny np. szynki)
250g sera zoltego (wiorka)
pieprz

Make z drozdzami, jednym jajkiem i zoltkiem (bialko zostawic), sola, cukrem, miekkim maslem, cieplym mlekiem i troche pieprzu zarobic dobrze. Przykryc i dac mu urosnac, ok. 30 minut.
W tym czasie cebule pokroic i podsmazyc na oleju. Salami pokroic w kostke. I wszystko (czyli cebula, salami, ser zolty i pozostawione wczesniej bialko) wymieszac. Jak ciasto podwoilo swoja objetnosc to rozwalkowac na lekko oproszonym maka blacie, prostokat, mniej wiecje 35x42cm. Rozlozyc na nim mase, zostawiajac troche puste brzegi. I zwijac od dluzej strony w rulon. Potem pokroic w ok. 3 cm plasterki i ulozyc je w natluszczonej formie (okraglej) (Na srodku blachy jeden i wokol niego kolejne) Ok. 15 min. dac znowu rosnac, akurat sie piec nagrzeje i upiec w 180°C przez 40 min. (+/- 5 minut).
Ciasto sie rozejdzie po calej formie, potem odrywa sie jeden od drugiego jak buleczki.

______________________________________________
wersja na slodko
375g maki
2 jaja
1 op. drozdzy (suchych albo swiezych 42g)
pol lyzeczki soli
szczypta cukru
75g masla
100 ml mleka

Zagniesc ciasto tak jak opisane wyzej. Dac wyrosnac. Rozwalkowac i nalozyc slodkie nadzienie: ugotowany budyn (tylko troche z mniejszej ilosci mleka), marmolade, ser, mozna tez zrobic nadzienie orzechowe albo cynamonowe albo jeszcze inne.
Ja robilam z budyniem i cynamonem, oba byly bardzo smaczne, ale u mnie bardziej popularna jest wersja pikantna.

2 Kommentare:

postanowiłam przygotować rosenkuchen na ostro z Twojego przepisu i wyszło pyszne. cała porcja zginęła ze stołu w kilka minut. Bardzo dziękuję za ten przepis.
Stała czytelniczka bloga

Interesuje mnie, czy to ciasto ma już jakąś polską nazwę. Jeśli tak, to jaką?
Pozdrawiam
Iwona

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More