28. September 2007

Jambalaya

Das Rezept findet ihr da - Jambalaya
__________________

2 piersi kurczaka , ktore kroimy w kostke.
ostra kielbasa (kupuje chorizo sarta - to jest hiszpanska kielbasa), ktora kroimy w plasterki
1 cebule, ktora kroimy w kosteczke
1 zielona papryke, tez w kostke.
1 papryke peperoni, tez pokroic.
3 zabki czosnku
puszka pomidorow
1 1/4 szklanki ryzu
2 1/2 szklanki bulionu (biore ten rozpuszczalny)
lyzeczka tabasco
sol, pieprz


W garnku podgrzewasz oliwe.
Wrzucasz pokrojona kielbase i kurczaka i smazysz.
Jak miesko usmazone to dorzucasz do garnka zmiazdzony czosnek, cebule, papryke i peperoni. Mieszasz. To sie gotuje a Ty w tym czasie otwierasz puszke pomidorow i wlewasz do gara. Dosypujesz ryz i zamieszac. Dajesz lyzeczke tabasco.
Robie jedna szklanke bulionu i wlewam do gara.
Znowu mieszam i zmniejszam gaz.
Na malym ogniu i od czasu do czasu mieszajac tak gotujesz, az ryz wchlonie "wode".
Wtedy wlewasz druga szklanke bulionu i to samo: mieszac i gotowac na malym ogniu az bulion wsiaknie w ryz.
Potem ja juz probuje, czy ryz miekki. Jak miekki to nie daje juz wiecej bulionu, jesli nie to dodaje jeszcze to pol szklanki i postepuje tak samo jak wczesniej.
Jesli ryz miekki to tylko jeszcze doprawiam. Sol, pieprz, ewentualnie dodaje jeszcze troche tabasco albo pieprz cayenne.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More