28. September 2007

Grissini

400 g maki
30 g drozdzy (swiezych)
1 jajo
lyzeczka soli
lyzeczka cukru
200 ml mleka letniego
2 lyzki oleju

W mleku z cukrem rozpuszczam drozdze.
W misce (za mnie wyrabia ciasto maszyna) mieszam make, jajo, sol i olej i dolewam drozdze. Wyrabiam. Nie otwieram maszyny tylko zostawiam, a jak recznie bedziecie wyrabiac to przykryc i zostawic zeby podwoilo objetosc.

Potem rozwalkowuje i wycinam paseczki.
Smaruje jajkiem, klade ziarenka dyni (mozna to pominac) i pieke w rozgrzanym piecu do 190 stop. przez ok. 30 minut.

Pasuja do salatki albo tylko tak do przegryzania, do piwa.

1 Kommentare:

Robie podobne ciasto na grissini tylko zamiast mleka daje wode a mlekiem smaruje przed wlozeniem do piekarnika. I nie dodaje jajka ;)

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More