28. September 2007

Flammkuchen

na jeden placek
100g maki
1 lyzka oliwy
1 jajko
szczypta soli
troche wody

wszystko razem zagniesc i bardzo cienko rozwalkowac.

Najpopularniejszym jest Elsässer Flammkuchen czyli rozwalkowane ciasto smarujemy creme fraiche, na to dajemy pokrojony boczek i cebule w piorka (sporo). Sol i pieprz.
Do nagrzanego pieca na ok. 15 minut. (+/-)




mediterrane flammkuchen
Ciasto smaruje creme fraiche, posypuje lekko wiorkami sera zoltego, na to pomidory w kostke, papryka w cienkie paseczki, troche cebuli, suszone oregano i bazylia, sol i pieprz.
Do nagrzanego pieca na ok. 15 minut. (+/-)


1 Kommentare:

Wyprobowalam. Wyszlo przepysznie. Zrobilam na sniadanie i tak posmakowalo, ze maz sie domagal rowniez na obiad, wiec pieklam dwa razy!

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More